Sinar Ramadhan Buat Penoreh Getah

Alhamdulillah, Murtadha Dakwah Centre (MADAD) dapat pergi ke kawasan perkampungan Bukit Selambau dan sekitarnya. Kawasan yang menerima bantuan kita adalah penduduk

  • Kg Tengkorak Batu
  • Kg Batu Belacan
  • Kg Jerong 
  • Kg Pokok Machang sebanyak 60 packs barangan.

Rasulullah SAW pernah bersabda:

عَنْ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَخْبَرَهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ لا يَظْلِمُهُ وَلا يُسْلِمُهُ وَمَنْ كَانَ فِي حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حَاجَتِهِ وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرُبَاتِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ.

Daripada ‘Abdullah bin ‘Umar RA menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Seorang Muslim adalah saudara terhadap Muslim (yang lain), dia tidak boleh menganiaya dan tidak akan dianiaya oleh orang lain. Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup aibnya pada hari kiamat”

Walaupun tiada pertalian darah antara Madad dan mereka, hubungan persaudaraan itu amat kuat apabila diikat dengan ikatan silaturahim sesama Islam. Telah menjadi kewajipan dan tanggungjawab setiap Muslim membantu serta meringankan beban apabila ada dalam kalangan orang Islam kita yang ditimpa musibah.

Oleh sebab itulah, Madad bersungguh-sungguh untuk membantu mereka yang memerlukan. Mana mungkin kita bersenang-senang padahal ada saudara kita yang menangis kelaparan.

Berkat bantuan semua yang membantu, kita dah boleh sama-sama memberi manfaat kepada mereka.

Banyak lagi keluarga yang kita nak bantu! Banyak lagi misi bantuan yang akan datang!

Share:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram

Related Posts

Perkongsian Ilmu Bersama Dato’ Dr. Abdul Muati di MADAD

Alhamdulillah, pada hari ini MADAD berkesempatan menerima kunjungan dan perkongsian ilmu daripada seorang tokoh ilmuwan yang disegani, iaitu Dato’ Dr. Abdul Muati @ Zamri Ahmad. Walaupun jadual kuliah beliau begitu padat, namun dengan penuh keikhlasan Dato’ Dr. Muati tetap meluangkan masa untuk bersama para jemaah di MADAD bagi menyampaikan nasihat dan ilmu yang bermanfaat. Keberadaan

MADAD Terima Kunjungan Tuan Hafizul Faiz, Tokoh Refleksi Al-Quran

Kedah, Ogos 2025 – MADAD berpeluang menerima kunjungan tokoh penulis dan penggiat ilmu Al-Quran, Tuan Hafizul Faiz, yang dikenali luas dengan karya serta kelas refleksi Al-Quran yang dijalankannya di seluruh negara. Kehadiran beliau disambut penuh penghargaan kerana menyampaikan perkongsian yang memberi kesan mendalam kepada para peserta. Dalam sesi tersebut, Tuan Hafizul Faiz menekankan kepentingan mendekatkan

Generasi Hafiz al-Quran Menyerlah di Padang Bola: Kejayaan MADAD di MASSAK

Alhamdulillah, tahun 2025 menjadi tahun penuh makna buat anak-anak soleh Tahfiz MADAD. Dalam penyertaan sulung mereka di kejohanan bola sepak sekolah-sekolah agama negeri Kedah (MASSAK 2025), pasukan MADAD bukan sahaja berjaya menampilkan persembahan cemerlang, bahkan menutup tirai dengan kejayaan bergelar juara. Lebih istimewa, perlawanan akhir menemukan pasukan MADAD dengan pasukan Daris, sahabat yang sekampung di

Kejayaan Berganda Pasukan Anak-Anak MADAD

Alhamdulillah, tahun ini Allah SWT telah melimpahkan rezeki yang begitu bermakna buat anak-anak MADAD. Dalam tempoh yang singkat, mereka telah berpeluang menyertai dua kejohanan besar secara serentak, suatu pengalaman berharga yang pastinya menjadi kenangan indah dalam perjalanan mereka. Dalam Temasya Sukan Sekolah Agama, Pondok dan Tahfiz (HESA) yang berlangsung baru-baru ini, pasukan anak-anak MADAD berjaya

PERCUMA

(PERCUMA) 42 Koleksi E-Book Percuma Khas Untuk Anda!

EBOOK PERCUMA ini akan mendedahkan pelbagai tips dan amalan yang boleh diamalkan bersama orang tersayang. Salinan buku dengan harga pasaran RM150 ini diberikan secara percuma namun terhad.