Ramadan Menghampiri Penghujungnya: Kenangan dan Penghargaan Buat MADAD

default

Ramadan semakin melabuhkan tirainya, dan kini hanya berbaki dua hari sebelum bulan yang penuh keberkatan ini meninggalkan kita. Hati menjadi sayu mengenangkan betapa pantas masa berlalu. Semoga Allah SWT mengizinkan kita semua untuk bertemu dengan Ramadan sekali lagi pada tahun hadapan, dengan kesihatan dan iman yang lebih kuat, insyaAllah.

Pada malam ini, solat tarawih di MADAD akan dipimpin oleh Ustaz Ashraf Naim. Untuk makluman, Ustaz Ammar Mukhlis tidak dapat bersama kita malam ini atas urusan yang tidak dapat dielakkan. Namun, insyaAllah beliau akan kembali bersama kita pada malam esok. Kami mendoakan agar segala urusan beliau dipermudahkan dan beliau dikurniakan kesihatan yang baik.

Sepanjang bulan Ramadan ini, MADAD telah menjadi saksi kepada pelbagai momen indah dan bermakna — dari suasana berbuka puasa yang meriah dan penuh kasih sayang, hinggalah kepada malam-malam tarawih yang diimami oleh qari-qari hebat yang menyentuh jiwa. Tidak kurang juga, ikatan ukhuwah yang terbina antara para pelajar, guru, dan komuniti setempat yang datang bersama-sama untuk menunaikan ibadah dan mengejar keberkatan Ramadan.

Kami ingin mengajak semua yang pernah hadir atau terlibat di MADAD sepanjang Ramadan ini untuk berkongsi memori atau pengalaman paling berharga yang mereka lalui — sama ada ketika berbuka puasa, menyertai program keilmuan, atau menunaikan solat tarawih. Setiap detik itu adalah satu pelajaran, satu kenangan, dan satu bekalan rohani buat diri kita.

Moga segala amal ibadah kita diterima oleh Allah SWT, dan semoga segala usaha kecil ini menjadi sebab untuk kita meraih keampunan dan rahmat-Nya.

Saksikan video penuh melalui pautan di bawah:
https://web.facebook.com/share/v/18n8QHjUKr/

Share:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram

Related Posts

Kuliah Dhuha: ‘Makin Berusia Makin Terasa’

Kuliah dhuha yang disampaikan oleh Ustazah Nazirah Abu Bakar ini membincangkan tentang fenomena peningkatan sensitiviti atau rasa ‘terasa’ yang sering dialami seiring dengan pertambahan usia. Bertentangan dengan pandangan umum yang menganggap perasaan ini sebagai kelemahan, Ustazah Nazirah menghuraikan bahawa rasa ‘terasa’ ini merupakan satu isyarat spiritual dan persediaan daripada Allah Subhanahu wa Ta’ala untuk hamba-Nya

Hakikat Kejadian Manusia: Penawar Penyakit Sombong dan Bangga Diri

Kuliah ini membincangkan tentang sifat takabbur (sombong) dan bagaimana manusia seharusnya merawat penyakit hati ini dengan mengenali hakikat diri sendiri. Berikut adalah poin-poin utama yang disampaikan oleh Ustaz Yaakub Yusra: Hakikat Asal-Usul Manusia Ustaz menekankan bahawa manusia tidak layak untuk sombong kerana asal-usul kejadian kita adalah daripada sesuatu yang dianggap “hina” iaitu air mani (nutufah).

Ceramah Perdana Israk Mikraj 1447 Hijrah

Ceramah perdana yang disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Arifin Ayub ini dimulakan dengan menekankan kepentingan bersyukur kepada Allah SWT atas segala nikmat, termasuk nafas dan peluang sampai ke malam 27 Rejab. Beliau mengingatkan bahawa kalimah syukur (Alhamdulillah) adalah rukun dalam solat yang wajib dibaca melalui surah Al-Fatihah. Peristiwa Israk Mikraj sebagai Penghiburan Peristiwa Israk Mikraj merupakan

Ceramah ‘Mikraj Muhasabah Jiwa Hamba’

Ceramah bertajuk “Mikraj Muhasabah Jiwa Hamba” yang disampaikan oleh Ustaz Azfar Razman ini memfokuskan kepada peristiwa agung Israk dan Mikraj Nabi Muhammad SAW sebagai titik tolak pensyariatan ibadah solat, serta menekankan kepentingan muhasabah diri (introspeksi) dalam kehidupan seorang Muslim. Peristiwa Mikraj bukan sekadar kisah perjalanan fizikal dan spiritual, tetapi merupakan lambang ketinggian darjat solat dan

PERCUMA

(PERCUMA) 42 Koleksi E-Book Percuma Khas Untuk Anda!

EBOOK PERCUMA ini akan mendedahkan pelbagai tips dan amalan yang boleh diamalkan bersama orang tersayang. Salinan buku dengan harga pasaran RM150 ini diberikan secara percuma namun terhad.