Days
Hours
Minutes
Seconds

Jom Sertai Kempen Wakaf Untuk Mak Ayah

Jom Sertai Kempen Wakaf Untuk Mak Ayah

Jadi Hafiz Al-quran Atau Melahirkan Huffaz Al-quran

Nak jadi jutawan akhirat mudah ! 1,027,000 huruf di dalam Al-Quran, setiap bacaan digandakan 10 kali pahala, sekali khatam ja dah dapat ganjaran minima 10juta pahala.

Hari ini kita dengar berkaitan pusat tahfiz yang sangat daif dari segi fasilitinya. Ada pihak dengan lantang menyalahkan pihak pengurusan tahfiz itu sendiri. Ingat, dengan yuran yang sangat minima dikenakan, sangat mustahil untuk pihak pengurusan menyediakan fasiliti kelas pertama kepada anak–anak syurga ni. Jadi sampai bila mereka ini nak menghafal dalam keadaan sebegitu?

Tidak.. Kita kan ada.

Logo Maahad Tahfiz

Nabi bersabda : “tak berkurang harta seseorang itu dengan bersedekah. Malah ia akan bertambah, bertambah dan bertambah”

Jika kita memberi dengan jumlah yang besar mungkin kita kurang dari sudut kemampuan. Maka, bantu sebarkan pesanan ini kepada seramai yang mampu. RM 3 juta, satu jumlah yang pada kita cukup mustahil. Tapi sedar atau tidak, kita hanya memerlukan 30 ribu orang untuk menyumbang dengan kadar RM 100 setiap seorang untuk cukup jumlah RM 3 juta tersebut. Jom sebarkan kepada semua dermawan di luar sana.

Di bawah ini disediakan informasi berkaitan Maahad Integrasi Madad (MIM) :

 1. Menggunakan sistem hafalan karantina
  – Hafal dalam masa singkat yang menggunakan kaedah lihat , gambarkan , membaca dan hafal.
 2. Perlu melalui ujian personaliti (VAKD)
  – Visual, Auditori, Kinestetik dan Digital
  Setiap pelajar akan menjalani ujian personaliti (VAKD) dahulu semasa pendaftaran dan akan dibahagikan mengikut kategori masing-masing. Para muhaffiz juga akan dipilih mengikut personaliti seperti pelajar supaya setiap pelajar menghafal mngikut cara hafalan yang bersesuaian.
 3. Diet pemakanan yang sihat seimbang dibantu oleh makanan tambahan sunnah dan moden.
  – Menyediakan pemakanan mengikut diet atas nasihat dan rujukan pakar nutrisi.
  – Menyediakan makanan-makanan sunnah antaranya kacang, kismis, kurma dan badam.
 4. Jadual harian yang sistematik :
  – Pelajar bangun awal untuk qiam pada jam 5.00 pagi
  – Mula kelas 7.00 pagi
  – Terdapat waktu qailullah 11.30 – 1.15 tgh hari
  – Kelas petang pukul 2.00 – 4.30 petang
  – Riadah 5.00 – 6.30 petang
 5. Rekod hafalan yang sentiasa dipaparkan dipapan kenyataan untuk menambah semangat bersaing menghafal Al-Quran dalam kalangan pelajar.
 6. Sistem Reward (ganjaran) bagi pelajar yang mencapai sasaran hafalan.

MIM menyediakan sistem yang terbaik untuk membantu para pelajar menghafal dan belajar dalam kualiti terbaik seterusnya melahirkan anak-anak yang hebat.

Untuk makluman, jika nak masuk ke Maahad Integrasi Madad (MIM) ni bukannya mudah. Banyak fasa atau ujian perlu para pelajar hadapi, antaranya, pelajar perlu mengikuti ‘Kem 10 Hari 3 Juzuk Al-Quran’ bagi pihak MIM memilih pelajar yang kompeten.

Alhamdulillah kem 10 hari yang dianjurkan mencapai malah melebihi sasaran yang MIM sasarkan. Ada beberapa pelajar yang perolehi 7 juzuk, 5 juzuk dalam tempoh 10 hari.

Tuan puan, ini bukan magik tapi jika kena tepat teknik menghafal dan jaga pemakanan maka kita akan dapat keputusan yang terbaik.

Nak meneruskan impian yang cukup besar ni, sudah tentu memerlukan bantuan semua pihak. Andai bukan jalan kita sebagai tenaga kerja dalam urusan pentadbiran dan pengurusan, maka jadilan tulang belakang yang menyokong dari sudut sumbangan dan menyebarkan info ini kepada rakan-rakan.

Insha Allah dengan usaha Bersama ini moga rezeki kita semua bertambah berkat, menjadi pemberat amal dan Allah beri kita syurga.

Share:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram

Related Posts

Kuliah Dhuha Madad – Pengalaman Bermakna Buat 2000 Jemaah

Alhamdulillah, hari ni kami nak announce benda best ni! Ha, dengan rasa senang hati dan rendah diri, kami nak berkongsi maklumat tentang program JPN yang bakal berlangsung pada tarikh berikut: Tarikh: 3 Oktober 2023 (Selasa)Tempat: Masjid MADADMasa: 8.00 Pagi – 2.00 Tengah Hari Program ini menjanjikan pelbagai aktiviti yang bermanfaat dan penuh makna. Inilah senarai

Kuliah Dhuha Madad – Pengalaman Bermakna Buat 2000 Jemaah

Alhamdulillah masjid Madad menjadi saksi kepada pengisian hati yang mendalam melalui kuliah Dhuha yang dianjurkan baru-baru ini. Alhamdulillah, 1000 pinggan nasi dan 700 pinggan bubur yang lazat disediakan dengan penuh kasih sayang untuk tetamu-tetamu yang menghadiri kuliah tersebut – secara Percuma! Semua jenis makanan yang disediakan secara percuma menunjukkan semangat kebersamaan dan amal jariah yang

Lepak Geng Utagha – 3,000 anak muda mencorak Kehidupan Positif

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, lebih 3,000 anak muda terlibat dalam Program Lepak Geng Utagha yang diadakan baru-baru ini. Menerusi program ‘Lepak Geng Utagha’, anak muda di sekitar Kedah diberi pendedahan untuk mencorak kehidupan yang positif dengan melibatkan diri dalam aktiviti riadah. Program ini juga secara tidak langsung memberi pendedahan kepada anak muda dengan kerja kebajikan

HuffazCamp 2023 – 11 Muka Surat Dalam Masa 5 Hari

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, Huffazcamp 2023 dapat dijalankan seperti yang dirancang. Untuk kali ni, Huffazcamp dihadiri oleh 50 lebih orang peserta. Peserta ini yang lulus dari saringan pertama iaitu Huffazcamp Online yang dijalankan pada bulan 12 2022. Kesemua peserta menunjukkan komitmen yang terbaik dan semangat nak menghafal alQuran yang tinggi. Huffazcamp 2023 ini diadakan

PERCUMA

(PERCUMA) 42 Koleksi E-Book Percuma Khas Untuk Anda!

EBOOK PERCUMA ini akan mendedahkan pelbagai tips dan amalan yang boleh diamalkan bersama orang tersayang. Salinan buku dengan harga pasaran RM150 ini diberikan secara percuma namun terhad.